33-åring häktad för 14 år gammalt mord

Efter en utdragen häktningsförhandling häktades på torsdagskvällen den 33-årige man som misstänks för det 14 år gamla mordet på 26-årige Erik Axel Eriksson i Växjö.

Han är på sannolika skäl misstänkt för mordet.

- Jag är mycket nöjd med utredningen hittills. Men många förhör återstår ännu, säger biträdande chefsåklagare Yvonne Rudinsson till Sveriges Radio Kronoberg 

Häktningsförhandlingen hölls bakom stänga dörrar och bevisning som presenterats för rätten är därför okänd.

Det är uppgifter som kom in till polisen för ett år sedan som lett fram till 33-åringen.

Men han förnekar själv all inblandning i det nu 14 år gamla mordet och hans advokat Sten-Åke Larsson säger att han är mycket missnöjd med häktningsbeslutet.

33-åringen ingick i Erik Axel Erikssons umgängeskrets i Växjö, dom träffades bland annat i inom organisationen FBU, frivillig befälsutbildning.

En av dom som träffade 33-åringen som ung säger att han inte utmärkte sig på något särskilt sätt och att det är mycket förvånande att han som 19-åring utfört ett mord som beskrivs som en ren avrättning.

Axelsson sköts ner bakifrån på kvällen den 31 mars 1992 utanför sitt hem med en niomillimeters pistol och träffades av fem skott.

Åtal ska vara väckt senast den 23 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".