Skottskadad får inget skadestånd

Brottsoffermyndigheten säger nu nej till att betala ut pengar till en 22-årig man som skottskadades i samband med ett bråk i Åseda i mars förra året.

Enligt en dom i hovrätten har den skottskadade mannen rätt till ett skadestånd på närmare 90 000 kronor.

Men brottsoffermyndigheten anser att han uppträdde provocerande och utsatte sig själv för en stor risk när han blev skjuten och betalar därför inte ut några pengar.

22-åringen och ytterligare en ung man skadades svårt när en 29-årig man, som kände sig hotad av dom, avlossade två skott med ett hagelgevär.

29-åringen var ute och festade med några vänner på hotell Sankt Olof i Åseda.

Vid stängningsdags uppstod ett bråk utanför hotellet mellan honom och en yngre man bland besökarna.

När 29-åringen gick hemåt körde en bil ikapp honom och tre unga män, däribland 22-åringen, hoppade ur och började springa efter honom.

Den jagade mannen har uppgett att han kände sig hotad till livet och så fort han kom hem tog han fram ett hagelgevär som han hotade sin förföljare med.

Enligt 29-åringen fortsatte dom trots det att närma sig honom och han sköt då två av dom i självförsvar.

Han dömdes senare av Göta hovrätt till fängelse för grov misshandel och i domen ingick också ett skadestånd på närmare 90 000 kronor till 22-åringen - ett belopp som nu alltså brottsoffermyndigheten vägrar betala ut.

”Enligt Brottsoffermyndighetens bedömning har NN i samband med brottet uppträtt på ett sådant sätt att han utsatt sig för en ökad risk att skadas. Skäl föreligger att jämka brottsskadeersättningen. Jämkningen bör gå till på så sätt att ersättningen för personskada och kränkning sätts ned till noll, dvs helt uteblir. Någon brottsskadeersättning kan därför inte lämnas.”

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".