Svårt att hålla mord hemligt i 14 år

33-åringen som misstänks för mordet på Erik Axel Eriksson i Växjö 1992, skulle om han befinns skyldig, bara ha varit 19 år gammal när mordet begicks.

Enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, måste psykologiska försvarsmekanismer träda in för att man ska klara av att bära en sådan hemlighet under 14 år.

Under de 14 år som gått sedan mordet på Erik Axel Eriksson har den mordmisstänkte 33-åringen bland annat varit anställd som officer inom försvarmakten i södra Sverige. 33-åringen jobbade som reservofficer så sent som i våras på en av försvarets anläggningar i sydsverige.

Officerskollegor till mannen som Sveriges Radio Kronoberg varit i kontakt med uttrycker förvåning över att mannen nu är misstänkt för mord och säger att 33-åringen var en exemplarisk officer, omtyckt av både kollegor och värnpliktiga.

33-åringen har även jobbat på en av de större livsmedelskedjorna i Sverige. När han greps jobbade han också inom handeln, hans arbetskamrater där känner inte till misstankarna mot honom, utan har bara fått informationen att han är sjukskriven.

En av de anställda på hans senaste arbetsplats säger att han varit borta hela veckan och att det är märkligt eftersom han aldrig varit sjuk.

Bland de som arbetat med honom är alla förvånade över att han nu är misstänkt för ett mord, som beskrivs som en brutal avrättning. Men enligt professor Jerzy Sarnecki är många kapabla till att utföra grova våldsbrott, under vissa givna omständigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".