Skolverket kritiserar kommunerna

Skolverket kritiserar kommunerna när det gäller att följa upp dom ungdomar som inte går i gymnasiet. Varannan kommun saknar helt handlingsplan för sin verksamhet konstaterar Skolverket i en kritisk rapport.

Sen förra året har kommunerna ett ansvar för ungdomar som hoppar av gymnasieskolan eller väljer att inte alls gå någon gymnasieutbildning. Det handlar om ungdomar mellan 16 och 20 år som av olika anledningar inte går i gymnasieskolan.

Dom är ganska många - 32 000 i hela landet. Här i Kronobergs län var det nästan 500 ungdomar som inte gick i gymnasieskolan mellan våren 2004 och hösten 2005.

Av dom fanns drygt 200 i Växjö kommun. Gunilla Rahm Andergren är samordnare för dom här ungdomarna och arbetar med att hitta olika sysselsättningar för dom. Det kan röra sig om praktikplatser ute på arbetsplatser eller att hitta andra utbildningar som passar.

- Jag tycker vi ligger bra till i Växjö kommun, säger hon.

Gunilla Rahm Andergren tycker det är beklagligt att så många kommuner är så dåliga på att ta sitt ansvar för dom här ungdomarna.

- Det är en viktig grupp ungdomar som kostar samhället mer och mer ju längre tid man väntar med att hjälpa dem, säger hon till Sveriges Radio Kronoberg.

Anne Marchal
anne.marchal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".