Vårdare avstängd efter slag & hot

En vårdare inom omsorgen i Växjö kommun har varit avstängd från sin tjänst efter att ha blivit anklagad för att ha slagit och kränkt en funktionshindrad omsorgstagare enligt en Lex Sara-anmälan.

Det var på ett arbetsplatsmöte i slutet av oktober på det särskilda boendet som en ur personalen slog larm om att det förekom missförhållande mot en funktionshindrad omsorgstagare på boendet.

Anklagelserna riktades mot en vårdare som kort därpå stängdes av från sin tjänst. Enligt anmälan ska vårdaren ha utsatt den funktionshindrade omsorgstagaren för slag, nypningar, skakningar i samband med duschning. Han ska också ha kränkt honom med nedlåtande kommentarer, svordomar och könsord.

En utredning startades mot vårdaren som nu, efter drygt tre veckor, får börja arbeta igen.

- Utredningen visade att vårdarens bemötande av omsorgstagaren inte har varit bra. Därför har vi satt in ett åtgärdsprogram för den berörda vårdaren nu när han är tillbaka i tjänst, säger Växjö kommuns omsorgschef Agneta Jansmyr till SR Kronoberg.

Vårdaren själv anser att anklagelserna mot honom delvis är felaktiga, men han har gått med på åtgärdsprogrammet som bland annat innebär att han ska ha tät kontakt med sin närmsta chef samt att han får handledning av en psykolog.

Den funktionshindrade omsorgstaganden har i samråd med sin gode man accepterat utredningens utslag och att vårdaren får fortsätta att arbeta på boendet, förutsatt då att han genomgår åtgärdsprogrammet.

Enligt Agneta Jansmyr kan dock upprinnelsen till anklagelserna mot vårdaren grunda sig i att omsorgstagaren själv haft ett aggressivt beteende mot vårdaren. Men det rättfärdigar ändå inte vårdarens dåliga bemötande.

- Ett sådant bemötande är aldrig rättfärdigt. Funktionshindret kan vara just ett aggressivt beteende, och det måste vi kunna möta samtidigt som vi ger en god omsorg.

Patrik Jihde
patrik.jihde@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".