Självmord efter stormen kan vara sägen

Den omtalade självmordsvågen bland utblottade skogsbönder efter stormen Gudrun i januari förra året är en ren vandringssägen. En sägen som dessutom kan ha bidragit till de synnerligen generösa ersättningar från riksdagen till de skogsägare som förlorat skog.

Det tror Eva Londos på Jönköpings länsmuseum. Hon har lett ett arbete när personal från museet har intervjuat ett sextiotal personer om deras erfarenheter av stormen.

- Jämt och ständigt dök talet om alla självmorden upp i våra intervjuer, säger hon. Men när vi frågade vidare fick vi väldigt diffusa svar, säger hon.

Det var någon som kände någon som var kusin till någon och så vidare. Eftersom Eva Londos är folklivsforskare började hon ana att de många påstådda självmorden var vandringssägner, Klintbergare som de också kallas efter etnologen Bengt af Klintberg. Eva gick vidare och kollade med statistik och frågade landstinget och sjukhusen om de kände till några stormrelaterade självmord. Det gjorde de inte. Sedan ligger det i sakens natur att det är svårt att veta säkert exakt VAD som är orsaken till ett självmord. Ett bekräftat självmord begicks av en man som såg sin far dödas i en olyckshändelse till följd av stormen.

- Och det kan man inte säga att det berodde på att någon förlorat skog genom storm, säger Eva Londos.

Men hon menar att ryktena om självmordsvågen kan ha haft rent ekonomisk betydelse. De spreds söver hela landet och anfördes till och med i riksdagsdebatten när man diskuterade ersättningsnivåer till de stormdrabbade. Och ersättningarna blev mycket generösa.

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".