Protester mot nytt behandlingshem i Markaryd

Det privata vårdbolaget Eken Care vill starta ett behandlingshem i centrala Markaryd men planerna möts av kraftiga protester från ett femtiotal grannar.

- Vi har haft Migrationsverket där förut och har dåliga erfarenheter från det. Det har varit mycket väsen och gap och skrik och vi har äntligen fått lugn och ro, säger Mats Andersson, en av de grannar som inte vill se Eken Cares planerade behandlingshem på Kaplansgatan i Markaryd.

De protester som kommit in till Markaryds kommun handlar till stor del om att boende i området är oroliga för sina barn som måste gå förbi området där behandlingshemmet är tänkt att ligga. Men många är också oroliga för att värdet på deras fastigheter ska sjunka om behandlingshemmet byggs i området.

Vårdföretaget Eken Care bedriver vård av män och kvinnor med psykiska funktionshinder och missbrukarbakgrund och syftet är att hjälpa dem till ett normalt liv. De har redan ett behandlingshem i Markaryd och det andra behandlingshem de nu vill starta ska ha plats för 16 personer.

Eken Care ska anordna ett möte för allmänheten där man ska förklara hur verksamheten är tänkt att fungera och där grannarna är välkomna att ställa frågor.

patrik.jihde@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".