Slarv med hållplatsutrop drabbar synskadade

Hållplatsutropen på Länstrafiken Kronobergs bussar ska hjälpa synskadade att orientera sig. Men på vissa bussar är volymen så lågt ställd att det inte går att höra utropen i högtalarna. Det här påverkar framförallt synskadade som går miste om ett hjälpmedel som gör det enklare att åka buss.

Roger Backmyr, som är synskadad, säger till Sveriges Radio Kronoberg att han blir stressad och orolig för att han ska gå av på fel ställe.

Det var för två år sedan som länstrafiken införde hållplatsutrop på bussarna. Det har gjort det enklare för synskadade att åka buss. Roger Backmyr säger att när det fungerar så är det perfekt.

Eftersom folk med rätt till färdtjänst numera åker buss gratis så är det extra viktigt att funktionen med hållplats används, säger Roger Backmyr. Han själv åker buss mindre nu sedan han upptäckte problemet med volymen på utropen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".