Kraftig uppgång för pelletsmarknaden

Allt fler husägare går över till pellets som värmekälla. Produktionen av pellets har ökat kraftigt de senaste åren och nu väntas flera nya aktörer satsa på tillverkning av pellets, däribland Vida som nu väntas besluta om en anläggning i Lessebo som ska tillverka upp mot 100 000 ton pellets per år.

Bland de villaäagare som satsat på pellets för uppvärmning finns bland andra Tomas Färdig med familj i Kalvsvik.

- Det har ju mycket med energipriser att göra och sen så fick vi bidrag för att skaffa den här anläggningen, så därför satsade vi på detta, säger Tomas Färdig till SR Kronoberg.

Utvecklingen för pelletsbranschen har varit mycket snabb under senare år, säger Tomas Isakssson, ordförande i Pelletsindustrins riksförbund.

- Marknaden har utvecklats fantastiskt bra för villasidan. Vi har haft en ökning med 72 procent under första halvåret 2006, jämfört med samma period 2005, säger Tomas Isaksson. 

Pellets görs bland annat av sågspån från sågverk och annan träindustri och efterfrågan på de produkterna har ökat under senare år, säger man från t.ex. skogskoncernen Södra. Även om priset på pellets under senare år stigit är det forfarande långt kvar till priset på olja eller el.

Enligt Tomas Isaksson finns inte någon risk för brist på pellets. Det finns plats för många nya pelletstillverkare framöver, tror han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".