Nya larm om omsorgen i Växjö

Nu kommer nya uppgifter om att chefer inom omsorgen i Växjö kommun inte tar larm om missförhållanden på allvar.

Den nu pensionerade undersköterskan Yvonne Gustavsson har fört dagbok under sitt arbete som undersköterska, och det är ingen smickrande läsning för de ansvariga.

Yvonne Gustavsson uppger att hon sett flera fall där patienter fått ta emot slag och kärnkts verbalt, men att inget görs åt saken.

- Man ska anmäla, men det görs inte. För att man inte blir hörd och för att det bagatelliseras, säger Yvonne Gustavsson.

Ett exempel hon nämner är då hon under våren 2001 bevittnade hur en undersköterska på eget bevåg gav en större dos astmamedicin till en man än vad som var ordinerat. Dagen efter hade mannen avlidit.

- En lex Maria-anmälan gjordes, men den blev under hela sommaren liggandes på enhetschefens bord. Ingenting gjordes, säger Yvonne Gustavsson.

- Jag påstår inte att mannen dog av medicineringen. Men man gjorde fel som gav mediciner som inte var ordinerade, fortsätter Yvonne Gustavsson.

Hon tror att svårigheterna med att göra en lex Sara eller -Maria anmälning har att göra med att alla enheter vill vara fläckfria och inte vill dra på sig dålig publicitet. Hon menar att det då händer att chefer inte vill lyssna på personal som vill rapportera missförhållanden.

Men det är en bild som Växjö kommuns omsorgschef Agneta Jansmyr inte håller med om.

- Jag tror att vi arbetat mer med dom här frågorna än dom flesta kommuner, det vill säga att uppmuntra personal att anmäla avvikelser och anmäla enligt lex Sara och -Maria, säger Agneta Jansmyr.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".