Doktorand får behålla sin tjänst trots konkurrens med universitetet

Den doktorand vid Växjö universitet som anklagats för att ha konkurrerat med universitetet, när en utbildning skulle upphandlas, och som vi tidigare rapporterat om, får behålla sin tjänst.

Doktornaden klarar sig undan med endast en varning, detta trots att personalansvarsnämnden ser allvarligt på det som hänt.

- Huvudskälet är att det är en förstagångsföreteelse, säger rektorn på Växjö universitet, Johan Sterte.

Efter att Växjö universitet under flera år undervisat en kurs för aspiranter på Kustbevakningen i Karlskrona fick universitetet i våras beskedet att en annan utbildare nu skulle ta över utbildningen, eftersom han gett ett betydligt lägre pris.

Och det visade sig att den som gett det lägre priset och vunnit upphandligen, var den doktorand på Växjö univerisitet, som hållit i kursen de senaste åren för univeristets räkning.

Prefekten på den institution där doktoranden arbetar reagerade starkt på det här. Han ansåg att doktoranden utnyttjat sin anställning på universitetet för egen vinning och anmälde doktoranden till universitetets personalansvarsnämnd.

Och nämnden ser alltså mycket allvaligt på det doktoranden gjort, och speciellt på det faktum att doktoranden troligen visste vad universitetet brukade lägga för bud och därmed kunde lägga sig under det. Men man väljer alltså ändå att låta honom jobba kvar.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".