Jodenius åtalad för dataintrång "Jag ska säga sanningen"

Sex inblandade i folkpartihärvan åtalas nu. En av dom är förre pressekreteraren för Liberala ungdomsförbundet, Luf, Per Jodenius som kommer från Alvesta.

Beskedet om åtalet lämnade kammaråklagare Maria Häljebo till tidningen Svenska Dagbladet på tisdagen.

- Alla som har blivit delgivna misstanke har åtalats, säger Maria Häljebo till tidningen.

Rättegången beräknas starta efter årsskiftet. Sammanlagt åtalas sex personer i fp-härvan.

De åtalade, förutom Per Jodenius, är den förre partisekreteraren Johan Jakobsson, presschefen Niki Westerberg, förre Expressen-journalisten Niklas Svensson, Nicklas Lagerlöf som tidigare var förtroendevald inom Luf och SSU-ombudsmannen Niklas Sörman.

Den mest omfattande delen av åtalet gäller Per Jodenius.

Han åtalas för dataintrång och för anstiftan till dataintrång. Från november 2005 och till den 24 augusti 2006 ha han, enligt åtalet, gått in på socialdemokraternas intranät Sapnet vid 131 tillfällen med hjälp av en annan persons lösenord.

Per Jodenius har valt att erkänna dom här intrången och han säger så här till Sveriges Radio Kronoberg i en kort kommentar:

- Det är väntat men det känns skönt att få det ur världen. Nu vill jag bara ha en rättegång så att jag kan gå vidare i mitt liv.

Han hänvisar också till sin blogg där han bland annat skriver:

” Jag hade blivit mer förvånad om åtal inte hade väckts. Nu ska jag samtala med min advokat och vi ska tillsammans förbereda oss för den rättegång som nu ligger framför oss. I rättegången planerar jag inte att säga annat än sanningen. Det är dock lite trist att jag ytterligare en gång blir meddelad via media om vad som sker i den juridiska processen.”