Årets tillgänglighetskommun nobbar taltidning

Trots att Alvesta blev årets tillgänglighetskommun för 2005 så nobbar de Taltidningen.

Taltidningen, som ges ut på cd, finansieras av landstingen i Kronoberg, Kalmar och Blekinge men också av kommunerna och tanken är att genom den informera om sådant som de synskadade inte får reda på på annat sätt - till exempel om vägarbeten.

Alvesta slutade redan år 2004 att abonnera på Taltidningens tjänst men avgående centerpartistiska kommunalrådet Karin Wernersson säger att det är ett beslut som kan komma att omprövas.

- Vi är stolta över utmärkelsen årets tillgänglighetskommun, men vi vet att vi ändå har mycket kvar att göra innan allt är helt tillgängligt för alla och det är något som vi jobbar med hela tiden, säger hon.

- Jag tycker att det är rätt dåligt, för vi som inte kan läsa kan inte på annat sätt se vad som händer i kommunen, till exempel om de bygger om en väg, säger Ulla-Britt Nilsson, ordföranden i Synskadades riksförbund i Alvesta. Och vi kan ju ramla och slå oss rejält när vi går utan att veta var det är uppgrävt på gatorna.

Beslutet att Alvesta inte skulle anlita Taltidningen grundades på att man tyckte att det fanns andra vägar för synskadade att få information, till exempel genom kommunens hemsida och lokala medier. Men avgående centerpartistiska kommunalrådet Karin Wernersson säger att det är ett beslut som kan komma att omprövas.

Inte heller Växjö kommun abonnerar på Taltidningens tjänster.

nyheter.kronoberg@sr.se