Våga va i Ljungby försvarar varnad läkare

Den läkare på Ljungby lasarett som tilldelats en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, får nu stöd av föreningen Våga va i Ljungby, som arbetar med människor med ett drogmissbruk.

- Läkarna är maktlösa i sådana här situationer, säger Leif Winbladh, som är föreståndare på Våga va i Ljungby. 

Det var i augusti 2005 som en 44-årig man kom in till akuten i Ljungby. Han hade tagit 40 smärtstillande tabletter och amfetamin, men eftersom han inte ville ha någon hjälp och hans tillstånd inte längre var psykotiskt, så lät läkaren mannen gå hem. Några timmar senare kom han tillbaka till sjukhuset efter att han hittats liggande på en gata. En timme senare avled han av läkemedelsförgiftning.

Mannens sambo anmälde läkaren till Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, coh de ger läkaren en varning. HSAN anser att mannen borde ha tagits omhand enligt lagen om vård av missbrukare. Men enligt Leif Winbladh på Våga va, är inte det så enkelt.

- Socialtjänsten måste kopplas in, och det kan ta lång tid innan personen får vård, säger Leif Winbladh. 

Läkaren själv anser att hon inte hade några alternativ. ”Beroendekliniken tar inte emot narkotikapåverkade människor och Psykiatriska akutmottagningen tar inte emot patienter som är fysiskt sjuka”, skriver hon i sitt svar till HSAN. Hon skriver också att ”det inte går att hjälpa någon som inte vill bli hjälpt”.

Och Leif Winbladh på Våga va håller alltså med henne och anser att det borde finnas en mottagning för den här typen av patienter.

- Tidigare fanns möjlighet att få akut avgiftning, jag anser att det borde återinföras, säger Leif Winbladh.