Få i Växjö vill köpa sin lägenhet

En kraftig majoritet av hyresgästerna i de kommunägda bostadsbolagen i Växjö vill inte se sina hyreslägenheter omvandlade till bostadsrätter.

Det visar en enkät som moderbolaget, KFAB, gjort. Enligt den säger 70 procent av hyresgästerna nej till att lägenheterna ombildas till bostadsrätter. 20 procent är intresserade av det och 10% svarar varken ja eller nej på frågan.

Trots det tänker de kommunala bostadsbolagen fortsätta att undersöka saken och försöka få till stånd ombildningar av hyreslägenheter till bostadsrätter.

Peter Norrman, blivande ordförande för moderbolaget, säger att det vore särskilt intressant att anlägga bostadsrätter i områden där det är övervägande hyresrätter, som på Teleborg eller Dalbo. Hur fastighetsbolagen rent konkret ska gå vidare med det här kan han inte säga idag, men han räknar inte med att det ska bli någon långdragen och kostsam process.

På hyresgästföreningen i Växjö tycker man att de kommunala fastighetsbolagen ska satsa för att göra det bättre för hyresgästerna i stället för att försöka sälja ut lägenheter.

- När 70% av hyresgästerna svarar att de inte är intresserade av att köpa sin lägenhet tycker jag att det talar solklart för att ombildningar av hyreslägenheter till bostadsrätter inte ska ske, säger Peter Svensson på hyresgästföreningen.

Redan nu jobbar KFAB med prissättning av lägenheter i fyra områden i Växjö, där har hyresgästerna själva frågat om att få köpa loss sina lägenheter.

Josefin Warg
josefin.warg@sr.se