Fängelsedom för mord står fast

Göta hovrätt fastställde på fredagen tingsrättens dom mot en 30-årig polsk medborgare som dömts för mordet på landsmannen Robert Czarkowski i Vislanda strax före jul förra året.

30-åringen dömdes till tio års fängelse och ska utvisas efter avtjänat straff.

Han ska också betala ett skadestånd på 100 000 kronor till mordoffrets föräldrar.

39-årige Robert Czarkowski hittades död i en garderob i en lägenhet i Vislanda natten till den 27 december förra året. Kroppen var invirad i silvertejp och låg gömd i några plastsäckar. 

Undersökningen av kroppen visade att Czarkowski mördats genom kraftigt våld mot huvudet. Och två handsläggor, med hans blod på, låg gömda i en spis i lägenheten.

På den ena släggan satt en spets och på den har polisen kunnat säkra DNA från hans 30-årige landsman som han också delade lägenhet med.

30-åringen har förnekat att det va han som mördade Robert Czarkowski. Men Växjö tingsrätt ansåg i sin tidigare dom att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det va han som utdelade dom dödande slagen.

Något motiv till mordet har inte framkommit men åklagaren Anna-Karin von Schultz säger att det troligen handlade om pengar.

30-åringen kom till Sverige 2005 och arbetade i skogen under uppröjningen efter stormen Gudrun. Och det var då som han lärde känna Robert Czarkowski och dom arbetade sedan under en tid tillsammans på ett bemanningsföretag.

30-åringen är tidigare ostraffad i både Polen och Sverige. Efter mordet flydde han till sitt hemland men greps där i mars efter att ha varit internationellt efterlyst. Och han utlämnades sen till Sverige.