Handikappad kvinna fick rätt mot Uppvidinge kommun

Uppvidinge kommun får än en gång kritik i ett fall som rör en handikappad kvinna som begärt hjälp hos kommunen.

Kommunen har tidigare fått kritik från Justitieombudsmannen JO för att ha dröjt för länge med att skicka in handlingar i ett ärende som rör kvinnan.

Och nu ger Länsrätten kommunen bakläxa för att man nekat kvinnan personlig assistent och ledsagarservice.

Kvinnan som är i 50-års åldern har flera funktionsnedsättningar och klarar inte av att sköta sin vardag på egen hand. Hon faller dagligen när hon ska förflytta sig i hemmet och hon har svårt att ta sig ur sängen, klä på sig och ta sig till toaletten.

Men det räcker inte för att ha rätt till personlig assistens och ledsagarservice - det menar Uppvidinge kommun som avslagit kvinnans begäran om hjälp.

Socialnämnden anser visserligen att kvinnans funktionshinder är varaktigt men att hon inte har så stora och betydande stårigheter i sin dagliga livsföring att hon har ett omfattande behov av stöd och service som avses i lagen LSS. Därför avslog nämnden hennes begäran om hjälp.

Men kvinnan överklagade till Länsrätten som nu ger kommunen bakläxa. Rätten anser tvärtemot kommunen att hennes funktionshinder är så stort att hon är berättigad till den hjälp hon begär. Och därför ska socialnämnden pröva kvinnans ärende igen.

Det här är inte första gången Uppvidinge kommun får kritik i sätt att behandla ansökningar från den handikappade kvinnan. JO, Justieombudsmannen har tidigare kritiserat kommunen, bla för att man har dröjt för länge med att skicka in handlingar i ett annat ärende som rör kvinnan.

Uppvidinge kommun har begärt prövningstillstånd i Kammarrätten när det gäller Länsrättens dom.

Anne Marchal
anne.machal@sr.se