Satsning på arbetskraft från Europa

Nästa år kommer länsarbetsnämnden att satsa på att locka arbetskraft från flera länder i Europa till länet.

Anledningen är att Kronobergs län har den näst lägsta öppna arbetslösheten i landet och att antalet lediga jobb ökar under 2007.

Arbetslösheten i Kronoberg beräknas gå ner från 4,8 procent i år till 4,1 procent nästa år men ändå blir det svårt att få folk till det kommande året då 1500 nya jobb väntas. Därför tittar länsarbetsnämnden nu både utanför länet och utanför Sveriges gränser efter arbetare. Främst siktar länsarbetsnämnden in sig på Polen och Bulgarien i ett första steg. Industriarbetare är mest efterfrågade år 2007 liksom vårdarbetare.

- Folk blir ju rörligare och rörligare och vi ser ju att man flyttar och pendlar mer, så man får försöka på alla sätt, säger Länsarbetsnämndsdirektör Birgitta Johansson.

Och på längre sikt ser det riktigt allvarligt ut. Enligt prognosen fram till 2015 kommer 7.000 fler sluta sitt arbete jämfört med hur många som kommer in på arbetsmarkanden.

Volvo i Braås behöver tillsätta 100 nya tjänster under nästa år, allt från svetsare till civilingenjörer. Personalchefen Annika Gustafsson kan bara hoppas att det går att få fram folk -annars kan det bli kris.

- På lång sikt, om det här håller i sig och vi inte får tag i arbetskraft, så kan det naturligtvis bli kris, säger Annika Gustafsson.

Bert Augustsson
bert.augustsson@sr.se