Nobelfest i litet format i Alvesta

På söndag väntas pompa och ståt i Stockholm då Nobeldagen firas. Men redan under fredagen har det varit nobelfest i länet, nämligen på Prästängskolan i Alvesta och det var med långbord, middag och prisutdelning.

Borden var täckta med vita dukar och levande ljus lyste upp i det som i dag var festsal. Dagen till ära hade många av de 107 eleverna från förskoleklassen upp till fyran klätt upp sig i klänning eller med slips och kavaj och de fick äta finmiddag: kassler med potatisgratäng och sen nobelglass till efterrrätt.

Och den här Nobelfesten var något som föll fjärdeklassaren Adam Forsmark i smaken.
- Det är kul. Det är lite speciellt, det är inte varje dag man får gå så här, säger han.

Och som sig bör på en Nobelfest var det även prisutdelning - här i klasserna litteratur, konst och teknik. Eleverna har de senaste fem veckorna gruppvis fått jobba med ett Nobeltema i just de klasserna. Böcker med namn som ”Sagan om uppfinnaren Jocke” och ”Uppfinnaren Frank Pysslings laboratorium” har skrivits och uppfinningar som ”Molijoxmaskinen” och ”Rymd-röjan” har byggts.

Tanken med projektet har varit att eleverna ska få experimentera, skapa och samtidigt jobba över åldersgränserna, men med festligheten i dag avslutades projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".