Kritik mot flytt av sjuka ungdomar

Landstingets planer på att flytta svårt psykiskt sjuka ungdomar från barn- och ungdomspsykiatrin i Växjö till en avdelning inom vuxenpsykiatrin möts av kraftig kritik från läkarna på vuxenpsykiatriska kliniken.

Vid nyår ska slutenvården på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken på Sigfridsområdet i Växjö avvecklas. Tanken är att barnen och ungdomarna istället ska vårdas i hemmet med hjälp av ett särskilt team och det ska också finnas ett par vårdplatser i anslutning till barn- och ungdomskliniken på lasarettet i Växjö.

Men för att klara att ta hand om dom ungdomar i åldern 15 till 24 år som lyder under tvångsvård måste det till andra lösningar. Och landstinget ska därför bygga upp en särskild avdelning för just dom inom vuxenpsykiatrin.

Men det här är nåt som läkarna inom vuxenpsykiatrin nu reagerar starkt emot.

Läkarna menar dels att vårdmiljön på vuxenpsykiatrin inte är acceptabel för 15-åringar och dels att dom som specialister i vuxenpsykiatri saknar kompetens för att att ta hand om så unga människor. I dag går gränsen vid 18 år.

Och i ett brev som landstingsledningen kommer att få i dagarna skriver merparten av läkarna inom vuxenpsykiatrin att de av omsorg om de minderåriga patienterna och deras föräldrar motsätter sig den här förändringen.

Närsjukvårdsdirektören Kjell Grahn är förvånad över kritiken och han säger att det kommer att finnas barnpsykiatrisk kompetens knuten till den nya avdelningen. Han säger dessutom att läkarna inom vuxenpsykiatrin kommer att erbjudas kompetensutveckling för at klara sitt nya uppdrag.

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".