Alvesta-alternativet bildar skuggregering

Det politiska styret i Alvesta efter valet är så instabilt att det behövs en back-upp. Det anser Alvesta-alternativet som nu bildar skuggregering. Alvestaalternativets Lars-Olof Franzén säger att han och hans partikamrater nu står är beredda att ta över om den nya fyrpartiregeringen spricker.

- Vi ser ledningen som väldigt osäker, många oerfarna som ska ta stort ansvar och jag tror inte de håller de här fyra åren, säger Lars Olof Franzén.

Socialdemokraterna, centern, folkpartiet och miljöpartiet blev den slutgitiga politiska konstellationen i Alvesta - efter utdragna diskussioner. Dom två vinnarna i valet, moderaterna och alvestaalternativet manövererades ut i förhandlingarna - något som mötts av hård kritik från flera håll.

Och som oppositionsparti väljer nu alltså alvestaalternativet att för första gången bilda en skuggregering som med riskpolitiska termer innebär ministrar för respektive ansvarsområde och Lars-Olof Franzén som alternativ statsminsister. Den nya koallitionen i Alvesta beskrivs som svag och orutinerad och det är första gången som oppositionen väljer att går fram en skuggregering, enligt Lars-Olof Franzén.

- Det ä första gången jag känner att styret inte kommer hålla de här fyra åren, säger Franzén.  

Men socialdemokraternas Robert Olesen, som tar över som nytt kommunalråd i Alvesta, avfärdar kritiken om instabilitet och orutin.

- Partierna i sig är ju inte orutinernade utan det finns många med rutin, jag tror det kommer bli bra samarbete, säger han.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".