Nya arbetsvillkoret slår hårt mot deltidsarbetslösa

Det är inte bara de sänkta ersättningsnivåerna och höjningen av a-kasseavgift som fått fackförbunden att reagera på regeringens nya arbetslöshetsregler. Även ändringar i det så kallade arbetsvillkoret väcker reaktioner.

För något som slår hårt mot deltidsarbetslösa är, enligt facket, att det så kallade arbetsvillkoret förändras. Det vill säga att man kommer behöva jobba 80 timmar på en månad för att ha rätt till a-kassa, och inte som idag, 70 timmar.

- Jag vet inte hur jag ska kunna betala hyran när mina stämpeldagar är slut, säger vårdbiträdet Begije Haxhija från Växjö, som ofta inte kommer upp i 80 timmar per månad.

För att få stämpla krävs idag att man under en tolvmånadersperiod direkt innan man blev arbetslös, måste ha arbetat i minst sex månader, och att man måste ha arbetat minst 70 timmar varje månad. Alternativet är att man arbetat minst 450 timmar under sex månader i följd.

Men från och med 1:a januari ändras reglerna. Det kommer då att krävas minst 80 timmars arbete per månad, alternativt att man arbetat minst 480 timmar under sex månader. Det blir alltså betydligt svårare för de som jobbar deltid att få a-kassa.

Gullvi Strååt som är ordförande i sektion 16 på Kommunal i Växjö anser att det är de som redan har det svårt som drabbas hårdast av förändringen.
- Det slår hårdast mot deltidsarbetande kvinnor, säger Gullvi Strååt.

Och för Begije Haxhija innebär förändringen att hon nu måste börja söka fler jobb på olika arbetsplatser för att få ihop fler timmar.
- Jag söker överallt men det finns inte så mycket jobb, säger hon.

I dag och i kväll manifesterar LO-facken runt om i landet mot förändringarna i a-kassan, bland annat mot att det så kallade arbetsvillkoret förändras.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".