Vanligare med inbrott kring julen

Nu när många företag och skolor stänger för julen, så är riskerna större än vanligt att de ska råka ut för inbrott. Och polisen uppmanar därför företagare och andra berörda att vidta vissa åtgärder innan de tar julledigt.

- Exponera inte exempelvis dataskärmar, utan göm undan allt så att det inte blir lika lockande och enkelt att bryta sig in och stjäla, säger Robert Loeffel, informationsansvarig på Kronobergspolisen.

När tjuvar vet att ingen jobbar, ökar risken för inbrott på till exempel företag och skolor. Polisen märker varje år en tydlig trend, dagarna kring jul och nyår begås fler inbrott än vanligt.

På gymnasieskolan Teknikum i Växjö har man drabbats av flera stora datastölder de senaste åren och här har man nu skaffat ett ordentligt larm, vilket gjort nytta eftersom det verkar ha skrämt bort tjuvarna, enligt rektorn Yngve Rehnström.

Men nu inför jullovet kommer han ändå följa polisens råd.

- Jag tycker det är en bra idé, det påverkar säkert tjuvarna om allt står framme, och jag ska be lärarna gömma undan vår elekroniska utrustning, säger Yngve Rehnström.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".