Hivsmittad kvinna åtalad

En 34-årig hivsmittad kvinnan från Uppvidinge kommun åtalas misstänkt för att ha haft oskyddat samlag med två olika män utan att ha berättat om sin sjukdom.

Brottet är enligt åklagaren Lars Jeppsson grovt eftersom kvinnan utsatt de båda männen för livsfara eller allvarlig sjukdom .

Den 34-åriga kvinnan har suttit häktad i Växjö sedan i början av månanden , först misstänkt för att ha haft oskyddat samlag med en 36-årig man, utan att ha berättat som sin hiv-sjukdom.

Därefter har det kommit fram att kvinnan haft oskyddad sex med ytterligare en man, också då utan att meddelat sin partner om sin sjukdom.

Uppgifterna om att kvinnan var hivsmittad och att hon haft oskyddat samlag kom fram i samband med att den 34-åriga kvinnan i slutet av november anmälde till polisen att hon blivit våldtagen . Men polisens utredning kunde visa att anklagelserna om våldtäkt inte stämde.

Kvinnan blev då misstänkt för falsk tillvitelse, och i samband med den utredningen framkom det att kvinnan var hivsmittad, och haft oskyddat sexuellt umgänge.

Så nu är kvinnan alltså misstänkt för både falsk tillivitelse och försök till grov misshandel, alternativt framkallande av fara för annan.

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".