Irritationen växer på Kantkjedan

Irritationen i det problemtyngda kvarteret Kantkedjan på Hovshaga i Växjö växer. Flera i villakvarteret tycker nu att Växjö kommun borde ha informerat mycket mer om dom blöta markförhållandena på tomterna.

Lillemor Edvinsson, bygglovsingenjör på Växjö kommun, medger att det var blöta markförhållanden på området, och menar att det inte alltid är så bra mark som säljs.

- Alltså det finns bra mark och det finns dålig mark. Det har på vissa område där det har varit lite för mycklet fukt i marken, säger Edvinsson till SR Kronoberg.

Sveriges Radio kronoberg har i flera inslag berättat om problemen på villakvarteret Kantkedjan i norra Hovshaga.

Ett 20-tal fastigheter har efter att byggandet kom igång för ett drygt år sedan, fått dräneringsproblem och fel på husgrunden.

Lillemor Edvinsson anser att den överhettade byggmarknaden med slarvande entreprenörer är orsaken, i kombination med bristen på villatomter.

Trycket på Växjö kommun är stort, för närvarande står 330 personer i kö för att köpa en villatomt i Växjö. Priset på tomten är detsamma, oavsett om marken är sank eller inte.

Men bygga i områden där det råder blöta markförhållanden kan visa sig bli en dyr historia för köparen, det visar inte minst exemplet med kvarteret Kantkedjan. Och när väl tomten är såld upphör kommunens ansvar. Paul Herbertsson är markchef på Växjö kommun.

- Kommunens ansvar är att bygga ut vägar och dylikt. Privata tomter och vad som görs på dem är kundens ansvar, säger Herbetsson.

En entreprenör som arbetat på kvarteret kantkedjan anser att sådana här problem inte skulle uppstå om kommunen tog på sig att preparera marken för husbygge.

Även om tomtpriset då skulle stiga, tycker entreprenören att kunden på det sättet skulle gardera sig mot slarvande entreprenörer.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".