Stölder av plattskärmar ökar

Plattskärmar till datorer har blivit ett hett byte för tjuvar. Det stjäls just nu stora mängder skärmar i länet, både från varutransporter och vid inbrott på företag.

- Vi får in minst en anmälan om stulna plattskärmar varje dygn, antingen gäller det inbrott på företag eller stölder från lastbilar, säger Robert Loeffel som är informationsansvarig på Kronobergspolisen.

Det finns ingen exakt statistik över hur många plattskärmar som stjäls i Kronobergs län, men enligt Robert Loeffel handlar det om ett tiotal anmälningar varje vecka. Och när det gäller stölder av elektronik så är plattskärmar numer det absolut vanligaste bytet.

- När en vara blir populär blir den också stöldbegärlig och just nu är det ju väldigt inne med plattskärmar, säger Robert Loeffel.

Polisen hittar sällan någon skyldig till stölderna och det är svårt att veta exakt vart alla stulna skärmar tar vägen. Vissa försvinner utomlands troligen utomlands. Men enligt robert Loeffel verkar det som att de flesta säljs till privatpersoner eller företag.

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, pågår idag en mycket omfattande verksamhet i Sverige där hälare använder legala markander för att sälja stöldgods. Och där köparna alltså är vanliga människor på jakt efter billiga andrahandsvaror.

Och Robert Loeffel tror alltså att det är just det inträffar efter en plattskärmsstöld.

- Många stulna plattskärmar hamnar på internet-sajter som Blocket, och återfinns sen alltså i våra hem, säger Robert Loeffel.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".