Drabbade av strömavbrott - trots nedgrävda kablar

Ovädret som drog fram över södra Sverige på nyårsdagen orsakade omfattande strömavbrott.

Det drabbade även dom som bor i områden där elkablarna numera är nedgrävda i marken.

- Det är ju mycket trist. Man vågar inte lita på att strömmen inte går, säger Beatrice Sjöstrand som bor i byn Ållaryd söder om Växjö.

Nedgrävda kablar hjälpte inte när det kraftiga ovädret drog in över Sydsverige västerifrån på måndagseftermiddagen. I byn Ållaryd blev det kolsvart vid femtiden, trots att elnätet fram till byn numera ligger under jord.

- Det är bra att det är nedgrävt. Men det är ju ingen hundraprocentig lösning så länge det finns luftledningar längre bort. Inget är starkare än den svagaste länken, säger Håkan Karlsson som också bor i Ållaryd.

Det återstår fortfarande långa sträckor luftledning som matar fram strömmen till byn.

Av dom sammanlagt 17 000 kilometer ledning som kraftbolaget Eon räknar med att gräva ner under en femårsperiod är det hittills bara runt 3 200 kilometer som är avklarade.

Jan-Erik Olsson är Eons informationschef:

- Vi bygger om dom mest utsatta delarna först. I den här ombyggnadsfasen är det så att om vi inte byggt om alla etapperna så finns det fortfarande en risk för strömavbrott på dom delar som fortfarande är i luften. När vi är klara om fem år är det betydligt säkrare.

Kraven på nedgrävda kablar för säkrare elnät aktualiserades efter stormen Gudrun för två år sedan då tusentals abonnenter tvingades klara sig utan ström i flera veckor i dom hårdast drabbade områdena.

Och där ska större delen av de luftburna kablarna grävas ner i backen

Det höjer leveranssäkerheten avsevärt, men knappast till 100 procent, säger Jan-Erik Olsson.

- Vi jobbar hela tiden för att minimera risken för strömavbrott. Men att få bort det helt det tror vi inte är möjligt.

Lennart  Ernstsson

lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".