Problem när tingsrätten ska döma om moderskap

Växjö tingsrätt ska nu ge besked om en 51-årig kvinna bosatt i Lagan är mor till en 17-årig kvinna. Och det är första gången någonsin som rätten tar ställning i en sådan här fråga.

De båda kvinnorna är från Irak och för att de ska få personbevis kräver Skatteverket ett domstolsutslag på att de verkligen är mor och dotter. En tidigare DNA-utredning säger att det till 99,9 procent är så, men det räcker inte för Skatteverket.

Men på Växjö tingsrätt har man inga rutiner för ett sådant här ärende utan rubricerar det hela som ett fastställande av faderskap.

De två kvinnorna kom till Sverige från Irak för knappt två år sedan efter att deras make respektive fader ska ha blivit dödad i krigshändelser. Båda kvinnorna har permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Och att Skatteverket nu kräver ett domstolsutslag på släktskapet mellan kvinnorna ställer till problem för tingsrätten.

Rent juridiskt är det den yngre kvinnan som stämmer den äldre kvinnan för att få svart på vitt på att hon är dotter. Hennes ombud, advokat Bengt Almryd, säger till Sveriges Radio Kronoberg att han aldrig varit med om något liknande.

Han säger också att det är vissa brister i kvinnornas dokumentation som orsakar den här rättsliga prövningen.

Bert Augustsson
bert.augustsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".