Personal på länsstyrelsen utskälld - skickade runt kränkande bildspel

Tjänstemän på länsstyrelsen i Kronoberg har fått en rejäl utskällning av sin egen jämställdhetsdirektör, Andreas Liljenrud.

Anledningen är ett bildspel som skickats runt i personalens datorer.

- Kränkande och kvinnoförnedrande och inte alls roligt, säger han om bildspelet som visar män i en överordnad ställning gentemot kvinnor.

Efter att själv ha sett bildspelet skickade Andreas Liljenrud i dagarna ut ett mejl till dom anställda på länsstyrelsen.

Han skriver:

”Ärligt talat, fick just ett mail från en ”högt” stående medarbetare på vår Länsstyrelse som ägnar delar av sin arbetstid åt att skicka kvinnoförnedrande mail. Han har problem med sin mansbild och med sin kvinnobild”.

Bildspelet skickades runt via datorerna som ett skämt på myndigheten i början av året.

Det visar kvinnor som i olika sammanhang servar eller ger plats åt män.

Sett som en enskild företeelse kan det betraktas som rätt harmlöst.

Men sett i ett större sammanhang är det kränkande och förstärker en struktur i samhället som diskriminerar och som är ett hån mot män och kvinnor som tror på människors lika värde, anser Andreas Liljenrud.

- Det handlar inte om porr utan det är kvinnoförnedrande av andra orsaker. Jag vet att det finns många människor som blir kränkta för att ingen höjer rösten för deras rätt, säger han.

Ett 40-tal av kollegerna på länsstyrelsen har tackat honom för att han reagerat, berättar han.

Syftet med utskällningen är också att få igång en debatt.

- Jag tror redan att vi fått igång en viktig dialog om vad det faktiskt innebär att skicka sådana här typen av ganska oskyldiga mejl. Hela vårt samhälle bygger på en mängd, vad vi kan tycka, oskyldiga intryck. Men sammantaget kanske dom bidrar till en förkastlig bild av allas rättigheter och lika värde, säger Andreas Liljenrud.

Mejlet till kollegerna på länsstyrelsen formulerar han så här:

”JA, det är rätt uppfattat jag blir förbannad på sån här skit, sen ska vi som ”kunskaps organisation” leda länets utveckling framåt…..PINSAMT!”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".