Fortsatt stora problem med el och telefon i länet

Fortfarande är många utan ström och utan telefon och det är oklart när problemen kan vara lösta.

På många håll i länet har man inrättat informationskontor och ordnat ställen varifrån det går att ringa.

Man har upprättat informationskontor i Alvesta, Turistbyrån i Ljungby och Älmhult och det kan komma att bli fler.

Det är ca 10 000 som är utan fast telefoni och även den mobila telefonin har stora störningar. Det är bara ca 25% av mobiltelefonnätet som har täckning i länet. Det är alltså 75 %  av länet som inte har någon mobiltelefontäckning och det är framförallt på landsbygden. Närmast de större orterna i länet finns det däremot täckning. Det kan alltså vara svårt att överhuvudtaget komma i kontakt med personer som bor långt från tätorterna. Det kan också vara problem att ringa 112 i delar av länet.

Ett antal brandstationer i länet håller öppet för att man ska kunna komma dit om man t ex behöver nå ambulans, räddningstjänst, polis och andra myndigheter.

Brandstationerna i Markaryds kommun som är bemannade:Strömsnäsbruk, Markaryd och  Vivljunga

I Ljungby kommun är det: Ljungby brandstation, Lidhult och Lagan

Älmhult och Liatorps brandstationer är öppna.

Och Växjö kommun är det Rottne, Braås, Ingelstad, Odenslanda, Grimslöv, Västra Torsås brandstationer det handlar

För Norrhult och Alstermos del får man ta sig till hotellet i Älghult där det finns en bemannad bil för radiokommunikation.

Det finns även en bil i Fridafors i korsningen vägarna 126 och 116 för orterna Kosta, Skruv, Hovmantorps, Rävemåla, Linneryd, Konga, Tingsryd, Väckelsång, Urshult och Ryd

I Växjö kommun har Teleborgshallen öppnat ett servicecenter och värmestuga och har öppet till kl 23 ikväll. Här kan man duscha, hämta vatten, ladda mobiltelefoner och tvätta.

I Hinneryd i Markaryds kommun finns det drickvatten utanför butiken och där finns även en värmestuga öppen till kl. 18.00 ikväll.

Vid macken i Gemla finns en bemannad brandbil.

När det gäller vårdcentralerna i länet är alla bemannade. Däremot är vårdcentralerna i Strömsnäsbruk och Alstermo utan el och telefon. Utan telefon är också vårdcentralerna i Lammhult, Markaryd, Vislanda, Lesseo, Tingsryd, Ingelstad, Lidhult och Åseda.

När man ringer till dessa ska det finnas hänvisning. Annars ringer man 1177 till sjukvårdsrådgivningen.

Hemtjänsten flyter på som vanligt på de flesta ställen utom i Alvesta kommun där den är stoppad. Det kan dock vara störningar för trygghetslarm. Är man orolig får man kontakta antingen närmaste äldreboende eller kommunernas växel.

För ytterligare information går det vända sig till KRISAM.

Det är dit man kan ringa för att få aktuell information. KRISAM kan nås på telefonnummer 0771/86 86 86.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".