Kommunalråd tar strid för BB i Ljungby

Nu tar kommunalråden i Ljungby och Markaryd upp kampen om BB i Ljungby. Socialdemokraternas ClasGöran Carlsson och kristdemokraternas Bengt Germundsson anser att beskedet från landstingspolitikerna att lägg ner verksamheten är förhastat och kommer nu agera.

- Det kommer anordnas manifestationer, säger ClasGöran Karlsson.

- Jag har meddelat landstingsstyrelsen att jag är besviken och att jag förväntar mig att de värnar båda lasaretten, säger Bengt Germundsson.

I tisdags kom beskedet att Landstinget Kronoberg lägger ner BB och förlossningsverksamheten i Ljungby. De borgerliga landstingspolitikerna meddelade att de är överens om att det inte går att uppfylla Socialstyrelsens krav på säkerhet, tills dess att tidsfristen går ut i april.

Men ClasGöran Carlsson och Bengt Germundsson håller inte med. Trots att det främsta kravet som Socialstyrelsen ställt är att det behövs fler barnläkare och att man bara fick en enda sökande till dom tjänster som annonserades ut, så menar ClasGöran Karlsson att landstingsledningen enkelt borde kunna lösa det problemet.

- De läkare som finns i Växjö borde ibland kunna arbeta i Ljungby, säger ClasGöran Karlsson.

Beslutet om nedläggningen tas av landstingsstyrelsen 12 februari. Men ClasGöran Karlsson ifrågasätter om alla ledamöten, speciellt de från den västra delen av länet, verkligen kommer ställa sig bakom en nedläggning. Och Bengt Germundsson anser att de inte bör göra det.

- Det naturliga är att man väljer att kämpa vidare, för det här är av stor betydelse för de som bor i västra delen av Kronoberg.

Men Göran Gieselsson från Markaryd, som är moderat ledamot i landstingsstyrelsen, och dessutom kollega till Bengt Germundsson på Tandvårdsgruppen i Markaryd, resonerar inte likadant och kommer rösta för en nedläggning. Och han tror att även många andra kommer göra det.

- Det ligger inte i vårt uppdrag att överpröva Socialstyrelsen, säger han.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".