Telearbetare beroende av ström för att laga felen efter stormen

Tusentals hushåll i Kronobergs län är utan telefon sedan stormen. Och en anledning till att det dröjer innan kronobergarna får tillbaka telefonen kan vara att telearbetarna måste vänta, för att ta sig in i vissa trasiga telestationer - orsaken är att de inte själva tar sig in när strömmen har gått.

Telestationer är säkerhetsklassade och för att ta sig in krävs kortläsare på stationerna som registrerar vem som passerar. Kortläsare som i sin tur kräver el för att fungera. Men när då strömmen går tar sig telearbetarna som ska laga telestationen inte in dit utan att först få hjälp av någon som tillåts ha en vanlig huvudnyckel - alltså kallar de på vakter från ett säkerhetsbolag som kör ut och låser upp - när de hinner. Och så går tiden innan telearbetarna alltså bara kommer in i på stationerna för att göra sitt jobb.

Men att förse telearbetarna med huvudnycklar går inte av säkerhetsskäl säger Ingolf Larsson, avdelningschef på Telia infrastruktur.

- Risken är att nycklarna kommer bort, säger Ingolf Larsson.

Men Sveriges Radio Kronoberg har pratat med ett antal telearbetare som fått vänta i flera timmar på att komma in i stationer och som känner sig frustrerade när de inte kan laga telestationerna snabbt och effektivt. Men Ingolf Larsson tycker inte att deras väntan innebär bortkastad tid.

- Nej, vi måste hålla på säkerheten, säger han.