Stor risk för översvämningar i Möckeln

Räddningstjänsten i Älmhult fruktar stora översvämningar kring sjön Möckeln i slutet på veckan, och uppmanar nu husägare utmed sjön att valla in sina hus.

- Inom en vecka har den gått upp femton centimeter och jag är osäker på hur länge det vi vallat upp kommer räcka som skydd, säger Bertil Gustavsson, som bor i Näset vid södra Möckeln.

De som har villor på Näset vid södra Möckeln har redan kunnat se hur strandkanten krypit tiotalet meter närmare husen. Flera har vallat in sina tomter och försöker nu pumpa undan vattnet.

För vattennivån i Möckeln stiger mot rekordnivåer, å just nu återstår det bara åtta centimeter innan sjön når samma nivå som den hade under översvämningsåret 2002.

SMHI uppger att vattennivåerna i de översvämningsdrabbade områdena i Götaland håller på att stabilisera sig på grund av omslaget till kallare väder.

Men snart väntas mildare väder återigen, vilket gör att räddningschefen Staffan Hård i Älmhult tror att vattennivån i Möckeln kan bli högre än nånsin mot slutet av veckan.

- Konsekvensen blir att de som har hus måste kontrollera så att husen blir invallade, säger Staffan Hård.

Bertil Gustavsson menar att en av orsakerna till översvämningen är att utloppet från Möckeln är för litet och måste utökas. Och han är irriterad över att Älmhults kommun inte gjorde mer åt situationen redan efter översvämningarna 2002.

- Kommunen borde ha agerat redan 2002, men de måste åtminstone agera nu, säger Bertil Gustavsson.