Usla bilder gör att tjuvar slipper undan

De övervakningskameror som butiker och företag har i sina lokaler är ofta av mycket dålig kvalitet. Bilderna som tas går sällan att använda som bevismaterial, efter exempelvis ett inbrott.

Var och varannan vecka får polisen i Kronoberg in bilder där det inte går att identifiera någon.

- Bättre kvalité på kameran eller en bättre inställd kamera hade kunnat innebära att tjuven hade hittats och dömts, säger Kronobergspolisens informationsansvarige Robert Loeffel.

I dag hänger det ofta övervakningskameror som spelar in dig när du går runt i en butik, anläggningar som kostar butiksinnehavaren allt mellan 30 000 kronor och 200 000 kronor att köpa. Men när polisen efter till exempel ett inbrott tittar på bilderna, kan de ofta konstatera att filmen bara är att kasta.

Ett exempel på oanvändbara bilder togs i måndags eftermiddag på Guldfynd i Ljungby, där smycken för 200 000 kronor stals av två okända män.

- Det är bara två suddiga bilder med konturer av människor, kanske kan man se att det är två mörkhåriga män, säger Robert Loeffel.

Även på Svensk Handel är man frustrerad över att butiksägare allt för ofta har fel utrustning. Dick Malmlund är säkerhetsansvarig där.

- Handelns representanter är okunniga och kan inte ställa de rätta kraven, det är problemet, säger han.

Och han har flera tips på vad man ska tänka på innan man köper en kamerautrustning. Bland annat har Statens kriminaltekniska laboratorium tagit fram råd och de kan butiksinnehavaren ge till den leverantören han eller hon anlitat.

- Och fall inte i fällan att köpa en kamera bara för att den är billig, då kan du likaväl låta bli, säger Dick Malmlund.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se