Landstinget backar - överklagar nedläggningen av BB i Ljungby

Landstingsledningen i Kronoberg backar nu inför kraven från opinionen om att överklaga Socialstyrelsens beslut om BB i Ljungby.

På onsdagseftermiddagen meddelade den borgliga alliansen att beslutet att lägga ned BB i Ljungby kommer att överklagas till kammarrätten, något man tidigare avfärdat.

Den 16:e januari gick den borgerliga landstingsmajoriteten ut och sa att de beslutat att lägga ner Ljungby BB. Beslutet skulle formellt tas av landstingsstyrelsen den 12:e februari.

Landstingsstyrelsen ansåg att det var omöjligt att uppfylla de krav på patientsäkerhet som Socialstyrelsen ställt, innan tidsfristen går ut i april.

Det mest avgörande var att man inte hade lyckats rekrytera några läkare till Ljungby, vilket var ett av kraven.

Men sedan dess har både politiker, personal och Ljungbybor varit mycket kritiska till att Landstingsledningen valt att inte kämpa vidare.

Men nu har alltså Landstingsledningen beslutat att överklaga socialstyrelsens beslut, för att vinna tid. Hur mycket tid, vet inte moderata landstingsrådet Suzanne Frank ännu, och hon säger att chanserna att få igenom ett överklagande är små.

På Ljungby BB var glädjen ändå stor efter dagens besked, även om den planerade avvecklingen av BB ändå fortsätter som planerat.

Enligt Suzanne Frank vågar man helt enkelt inte chansa på något annat.

Therese Gabrielson
therese.gabrielson@sr.se