8-årig pojke knivdödad i Jönköping

Strax före klockan 13 på torsdagen blev en 8-årig pojke misshandlad med kniv så allvarligt att han senare avled av sina skador i Norrahammar utanför Jönköping.

Pojken togs om hand av vittnen och fördes till en sjuksköterska på äldreboendet Smedjegården i närheten.

Men hans liv gick inte att rädda.

En 27-årig man, tidigare dömd till psykiatrisk vård för mordbrand, har gripits.

Knivdådet skedde inte långt från en skola i Norrahammar. Strax efter grep polisen 27-åringen odramatiskt vid hans bostad i närheten av brottsplatsen. Polisen hade flera vittnesuppgifter att gå på och även ett signalement.

I samband med gripandet säkrades viss teknisk bevisning på mannen, och polisen är tämligen säker på att de har gripit rätt person.

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordbrand sommaren 2004 och släpptes i slutet av november förra året. Han har sedan dess haft kontakt med psykiatrin på frivillig basis, enligt polisen i Jönköping.

-Enligt den research vi har gjort hittills finns det inget samband mellan gärningsman och offer, det verkar helt slumpmässigt, säger polisens utredare Lennart Wennblom.

Enligt uppgifter till TT från anställda på en arbetsplats i närheten knivskar gärningsmannen pojken flera gånger. Mannen uppges ha börjat bråka med pojken och knuffa honom innan han slog ner och sedan knivskar honom.

Mannen ska enligt vittnen sedan ha hejdat sig ett tag för att därefter fortsätta hugga pojken. Sedan lämnade han platsen.

Polisen i Östergötland ser likheter mellan mordet i Jönköping och dubbelmordet i Linköping i oktober 2004. Då knivmördades en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna på öppen gata av en okänd gärningsman.

-Det här är väldigt likt, enligt den information som jag har fått, säger Benniet Henricson, biträdande spaningsledare i jakten på dubbelmördaren.

Han informerades av Jönköpingspolisen en stund efter mordet. På måndag ska Henricson ha en ny kontakt med Jönköping.

-Vi kommer att se till att det görs ett DNA-test på vederbörande så fort det går så att vi kan få svar på om det kan vara samma person som var hos oss.

Elever och personal på skolan i Norrahammar ombads att stanna kvar efter skoldagens slut, för att tas om hand av ett kristeam genom kommunens försorg.

-Så vitt vi vet gick den pojke som avlidit på skolan, säger Gunvor Carlsson, informationschef på Jönköpings kommun.

(TT)

nyheter.kronoberg@sr.se