Åtal väcks för 15 år gammalt mord i Växjö

På torsdagen väcks åtal mot den 34-åring som sitter häktad misstänkt för mordet på Erik Axel Eriksson i Växjö 1992. En utlånad armepistol spelar en central roll i mordutredningen.

Och för Erik Axel Erikssons familj är förhoppningen nu att äntligen få ett slags avslut, efter nästan 15 år av ovisshet.

- Jag och min familj tycker att det är skönt att de kommit fram till någonting, och vi hoppas kunna få ett avslut nu, säger den mördade Erik Axel Erikssons storasyster Elisabeth Angelöv.

Erik Axel Eriksson var 26 år när han sköts ner bakifrån på kvällen den 31 mars 1992 utanför sin bostad i Växjö.

Han träffades av fem skott och polisen har beskrivit mordet som en ren avrättning.

På torsdagen, snart 15 år senare, åtalar biträdande chefsåklagaren Yvonne Rudinsson, en 34-årig tidigare ostraffad man som bara var 19 år när mordet utfördes.

Han fanns med i Erik Axel Erikssons umängeskrets i Växjö och hans namn fanns också omnämnt i den gamla mordutredningen, men då riktades inga misstankar mot honom.

Det var först när polisen fick in nya uppgifter för drygt ett år sedan som hans namn aktualiserades på allvar.

Åklagaren anser sig ha en stark bevisning att stödja sig mot men hur den ser ut kommer att bli känd först när förundersökningen blir offentlig i samband med att åtalet väcks under torsdagen.

Förundersökningen är på runt 1 800 sidor och innehåller bland annat ett stort antal vittnesmål och också uppgifter om att 34-åringen vid tiden för mordet lånat en armepistol av en reservofficer, ett vapen som utredarna ägnat mycket tid åt att försöka koppla till brottet.

Själv har han hela tiden förnekat att han har något med mordet att göra och åtalstiden har skjutits upp flera gånger sedan han häktades i november - något som inneburit en stor press på Erik Axel Erikssons familj.

- Det har känts lite upp och ner ibland, säger Elisabeth Angelöv.

Och blir det en fällande dom - hoppas Elisabeth Angelöv på att få svar på i vart fall en del av alla sina frågor.

- Även om vi inte förstår anledningen till mordet så tycker vi ändå att det är skönt att vi kan göra ett avslut, vi vet lite mer om vad som har hänt kanske, säger hon.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se