Våldtäktsförsök motiv till mordet?

Vid tiotiden på torsdagen lämnade åklagaren in åtal mot den 34-årige man som är misstänkt för ett snart 15 år gammalt mord i Växjö.

Åtalet som lämnades in på torsdagen gäller mordet på Erik Axel Eriksson i mars 1992.

Att utredningen drogs igång på nytt och kunde leda till åtal beror på nya uppgifter från en före detta flickvän till den misstänkte mördaren.

2005 kom hon in på polisstationen i Växjö och sa att hon visste vem som mördat Erik-Axel Eriksson, en hemlighet hon burit på i hela 13 år.

Kvinnan berättade att hon 1991 utsatts för ett våldtäktsförsök av Erik-Axel Eriksson på ett jujutsuläger. 

Kort därefter blev hon tillsammans med en man som idag är 34 år gammal, en man som var med i samma föreningar som Erik-Axel Eriksson.

När hon 1992 berättade för sin pojkvän om övergreppet, blev han upprörd, säger hon i förhören.

Hon minns också att pojkvännen var borta under mordkvällen.
När han kom hem på natten, la han sig brevid henne och sa ”det är över nu”.

Dagen efter, när kvinnan hörde om mordet, frågade hon honom vad han hade gjort. Enligt henne svarade han då ” jag gjorde det för din skull”.

I förhören beskriver kvinnan mannen som svartsjuk och säger att han hade ett hetsigt temperarment. Han kan också ha använt anabola steroider vid den här tiden säger hon.

Åklagaren Yvonne Rudinsson anser att bevisningen mot 34-åringen är stark.

Förutom förhören med kvinnan, har en före detta reservofficer berättat att han vid tiden för mordet lånat en pistol av samma sort som användes vid mordet, till 34-åringen.

Utredarna har ägnat mycket tid åt att försöka koppla vapnet till brottet, men det är fortfarande inte bevisat att det var hans pistol som användes.

Själv han mannen hela tiden förnekat att han har något med mordet att göra.

I förhören säger han att han inte alls minns att han och hans före detta flickvän någonsin diskuterat att han skulle ha mördat Erik Axel Eriksson som en hämnd för vad Eriksson gjort mot henne.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se