Polisens gamla radiosystem (bilden) ska ersättas med ett nytt - RAKEL

Polisens radio sårbar - nya inte klar

Stormen Per slog ut delar av det kommunikationssystem polisen och SOS i Kronoberg använder. Nu satsar man för att få igång det nya systemet Rakel.

Delar av det kommunikationssystem som exempelvis polisen och SOS i Kronoberg använder, slogs ut under stormen Per.

Det nya kommunikationssystemet Rakel, som ska införas i Kronobergs län i höst, fungerar än så länge inte heller perfekt.

Den stora skillnaden mot dom system som finns idag är att Rakel har flera olika delar, och om en del slås ut, så används en annan. På sätt ska kommunikationen alltid fungera.

Nu har Krisberedskapsmyndigheten begärt runt en halv miljard för att förfina systemet och göra det säkrare.

Rakel är ett gemensamt radiosystem för dom aktörer i samhället som kan få uppdrag i en krishanteringssituation, till exempel polis, räddningstjänst och ambulans.

Syftet med Rakel är just att sårbarheten i samhället ska minska. Den stora skillnaden mot dom system som finns idag är att Rakel har flera olika delar, och om en del slås ut, så används en annan. Och på sätt ska kommunikationen alltid fungera.

Men det har tagit tid att utveckla systemet och införandet har försenats flera gånger.

I exempelvis Kronobergs län skulle det från början ha kommit första januari 2005, men nu blir det istället under hösten.

Jämfört med de system som till exempel Kronobergs läns polis och räddningtjänst använder idag så kommer det bli en stor förbättring för länet, anser Nils Svartz, enhetschef för Rakel.

Ändå är samtidigt i Kronobergs län känsligt, eftersom länet drabbats värre än andra av långa och omfattande strömavbrott.

– Systemet är ju beroeende av ström och vi tar hänsyn till det när vi bygger. Troligen behöver det vara mer stabilt i Kronoberg, säger Nils Svartz.

Och Nils Svartz hoppas att Krisberedskapsmyndigheten kan ha fått den runt halva miljarden kronor som de begärde efter stormen Gudrun 2005.

För där Rakel införst var det blev vissa problem även under stormen Per.

– Vi håller på att analysera vad som hände under Per, men det var bara en del mindre fel, säger Nils Svartz.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".