Mobbningen ökar bland åttondeklassarna i Växjö

Antalet elever i årskurs åtta som känner sig mobbade har ökat dramatiskt i Växjö. Jämfört med för tre år sedan är det mer än dubbelt så många som nu säger att de blivit mobbade eller utfrysta under det senaste halvåret, visar en enkätundersökning från Växjö kommun.

Hela 11,2 procent av alla elever i årskurs åtta på Växjös högstadieskolor har kännt sig mobbade, och värst drabbade är tjejerna, där motsvarande siffra är 15,7 procent.

- Jag är inte förvånad, tjejer har höga krav på sig för sitt utseende och man kan bli mobbad om man inte har rätt utseende, säger Beatrice Korpe på Fagrabäcksskolan i Växjö.

Enkäten har skickats ut till alla gymnasie- och högstadieungdomar i Växjö kommun, som en del i ett projekt från Ungdomsstyrelsen, med syftet att belysa ungdomars livsvillkor på olika sätt. Några av frågorna i undersökningen rör mobbing, och år 2003 gjordes den första undersökningen i Växjö kommun. Då svarade fem procent av alla åttondeklassare att de blivit mobbade.

Nu tre år senare, har en ny sådan här undersökning gjorts. Och nu år 2006, uppger dubbelt så många, alltså 11,2 procent av åttorna i Växjö att de blivit mobbade. Och det är tjejerna som är allra värst drabbade, hela 15,7 procent uppgav i enkäten att dom mobbats under det senaste halvåret.

- Många tjejer utsätts för sexuella trakasserier av killar på högstadiet, det kan vara en orsak, säger Martin Jägerskog på stiftelsen Friends som arbetar för att minska mobbing.

Magnus Jägerskog anser att siffrorna i undersökningen tyder på att Växjö kommun misslyckats i sitt förebyggande arbete mot mobbing.

- Skolledningen bör titta på hur det förebyggande arbetet ser ut, för här verkar det inte ha fungerat, säger han.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".