Ilskan är stor mot Telias fasta mobiltelefoni

Teliakunder hoppas kunna byta operatör

Telia Sonera är inte skyldiga att leverera fast telefoni eftersom de erbjuder fast mobiltelefoni istället. Det har länsrätten slagit fast.

Men för många på landsbygden har inte den fasta mobiltelefonin fungerat och ilskan mot Telia är stor.

– Jag kommer inte tacka ja till Telias lösning med fast mobiltelefoni, eftersom det visat sig att det inte fungerar, säger Lars-Göran Johansson från Liatorp.

På tisdagen kom beslutet att Telia inte ska behöva leverera fast telefoni till alla hushåll och företag i landet. Enligt länsrättens beslut räknas den lösning med så kallad fast mobiltelefoni som Telia erbjuder i dag, som fast telefoni i lagens mening.

Men enligt Börje Olofsson i Höghult utanför Älmhult som hör till dom som fått fast mobiltelefoni av Telia, så fungerar det inte det här systemet.

– I början fungerade det inte alls, men fortfarande är det problem, bland annat hörs det dåligt, säger han. 

Idag är det bara Telia som erbjuder fast mobiltelefoni och enligt många så fungerar inte deras lösning. Men Lars-Göran Johansson från Liatorp tror att Telia snart kommer tappa mark gentemot andra operatörer.

– Jag tror Telia kommer förlora kunder eftersom andra operatörer snart kommer kunna erbjuda bättre lösningar, säger han.

Under onsdagen är bland andra Telias VD Anders Bruse i Älmhult för att träffa företrädare från flera av länets kommuner och diskutera telefonin på landsbygden. Men klart är att länsrättens dom kommer stå fast eftersom Post- och telestyrelsen, som krävt att Telia Sonera ska leverera fast telefoni till alla i Sverige, inte kommer att överklaga. Något som upprör Elisabeth Peltola (c), kommunalråd i Älmhult.

– Jag anser att de bör överklaga, frågan är inte färdig ännu, säger Peltola.

Och flera abbonnenter som vi pratat med idag säger att de likt Lars-Göran Johansson i Liatorp, hoppas att andra operatörer nu kommer satsa på fast mobiltelefoni på landsbyden, så att de inte längre tvingas vara kunder hos Telia. För förtroendet för Telia är helt kört i botten, menar bland andra Börje Olofsson i Höghult.

– För dem är vi andra klassens medborgare, säger han.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".