21 vittnen kallade till mordrättegång i Växjö

Under torsdagen inleds rättegången mot den 34-åring som står åtalad för ett snart 15 år gammalt mord.

Men bevisningen har starkt ifrågasatts från olika håll.

Rättegången gäller det snart 15 år gamla mordet på Erik-Axel Eriksson i Växjö. 

21 vittnen, protokoll från brottsplatsen, protokoll från undersökningar av ett vapen och av patronhylsor, anteckningsböcker och fotografier.

Listan över bevisning som åklagaren Yvonne Rudinsson kommer presentera under rättegången är lång och förhandlingen kommer hålla på i 13 dagar.

Viktiga för Rudinsson blir de tre före detta flickvänner för vilka 34-åringen ska ha berättat om mordet.

I polisförhören säger till exempel den kvinna som han var tillsammans med 1992 att han efter mordet ska ha sagt att han gjorde det för hennes skull.

Hon hade i ett tidigare skede berättat för honom att Eriksson ska ha försökt tvinga till sig sex med henne.

Yvonne Rudinsson kommer också hävda att 34-åringen vid tiden för mordet, hade tillgång till ett vapen av samma sort som det som Eriksson sköts med.

En reservofficer har berättat att han just vid tiden för mordet lånat ut sin armepistol till den åtalade, en Huskvarna modell 40. 

Men 34-åringen har förnekat all inblandning i mordet.

Flickvännernas uppgifter avfärdar han i polisförhören som missuppfattningar eller rena falsarier och han förnekar också att han haft tillgång till det vapen som åklagaren påstår.

Bevisningen mot honom bygger framförallt på vittnesuppgifter. Dom tekniska bevisen är få och avfärdas också helt av 34-åringens försvarare.

Och i programmet Efterlyst i TV3 förra veckan konstaterade professorn i kriminologi, Leif GW Persson, att bevisningen är svag.

Men Leif GW Persson säger samtidigt att han tror att åklagaren har rätt - att det handlar om en form av svartsjukedrama och att 34-åringen passar perfekt in på den bild som han själv gav av mördaren redan 1992.

Åklagaren Yvonne Rudinsson har tidigare sagt att hon är övertygad om att hennes bevis kommer räcka för en fällande dom.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".