Politikernas popularitet syns inte i lönekuvertet

Kristdemokraternas röstmagnet i Markaryd, Bengt Germundsson, är länets billigaste kommunalråd - om man ser till hans lön på drygt 32 000 kronor. Och det är också bland de lägsta ersättningarna i hela landet jämfört med vad andra ledande lokalpolitiker plockar ut i månaden.

- Jag jobbar ju bara 80% som politiker, så det stämmer ju inte riktigt, men samtidigt jobbar jag ju betydligt fler timmar, säger han.

Hur populär man är och hur mycket pengar man får som politiker går inte hand i hand. Det visar en sammanställning som tidningen Dagens samhälle gjort av landets landstings och kommunpolitikers löner, eller arvoden som det kallas.

I det senaste valet fick kristdemokraterna, det vill i det fallet säga Bengt Germundsson, över 40 procent av rösterna i kommunvalet. Inget annat kommunalråd i länet kommer i närheten av den populariteten på hemmaplan. Men inget annat kommunalråd är heller så billigt i drift som han. För sin tjänst på 80 % får han nöja sig med 32 558 kronor i månaden. En summa som skulle höjas om han jobbat mer med sitt yrke som tandläkare.

I de andra kommunerna får kommunalråden ett arvode på mellan drygt 35 - 45 tusen kronor Toppar löneligan bland politikerna i i länet gör landstingspolitikern Suzanne Frank på 54 447 kronor. Det placerar henne på en åttonde plats i löneligan bland ordförandena i landstingsstyrelserna i landet, enligt sammanställningen. Trots att Bengt Germundsson har en av de lägsta lönerna i landet tänker han inte försöka få ett högre arvode.

- Nej, jag ligger på en rimlig nivå för Markaryds kommun, säger Bengt Germundsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".