Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Genusprojekt ska ge mer jämställd vård

Inom Landstinget Kronoberg ska man i år öka medvetenheten om hur normer och förutfattade meningar påverkar vården.

Och det ska göras genom det EU-finansierade projektet Genus i vården.

En miljon kronor, varav hälften är EU-pengar, satsas på projektet där anställda ska lära sig mer om hur uppfattningar om kön, etnicitet och funktionshinder kan påverka hur man bemöter en person.

Det är vanligt med föreställningar om hur personer är utifrån genus och det får konsekvenser, enligt psykologen och biträdande projektledaren Maja Björkman.

- Våra förutfattade meningar kan bland annat leda till att vi ställer fel diagnos och därför ger fel behandling. Till exempel så har Socialstyrelsen sett att män mer sällan än kvinnor får diagnosen depression, kanske för att vi ser män som starkare och mindre känslosamma. Men fler män än kvinnor tar självmord så vår tanke om att män inte lika lätt blir deprimerade kan alltså göra att de får fel vård, säger Maja Björkman.

På samma sätt kan en persons etnicitet, funktionshinder och sexualitet göra att man bemöter den på ett särskilt förutfattat sätt. Och det är det här man vill öka medvetenheten om för att senare kunna undvika det.

I projektet Genus i vården har man tillsatt ett genusråd med 12 landstingsanställda från olika avdelningar och tanken är att de ska utbildas i ämnet och föra vidare sina kunskaper till sina medarbetare.

De ska också granska sin egen arbetsplats ur ett genusperspektiv, allt från hur broschyrer ser ut till vem som jobbar med vilka patienter. Utifrån det ska sedan lämpliga förbättringar göras där det behövs inom landstinget.

Projektet startades i september och ska fortsätta året ut. En miljon kronor satsar man på det här, varav landstinget står för hälften och resten är EU-pengar.

Med genus menas en människas kön utifrån ett socialt och kulturellt synsätt och genus inbegriper såväl kön, etnicitet, funktionshinder som sexualitet.

Josefin Warg
josefin.warg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".