Mannen som sköts till döds i Nyköping kom från Växjö kommun

Den man som mördades på järnvägsstationen i Nyköping i går kommer ursprungligen från en mindre ort i Växjö kommun.

Det var på onsdagsförmiddagen som den 33-årige mannen sköts till döds när han klivit av tåget.

En 27-årig man erkände direkt att han skjutit 33-åringen och han har i dag begärts häktad av åklagare Anders Öjert.

Under fredagen hålls häktningsförhandlingen mot 27-åringen.

Både offret och den 27-årige gärningsmannen bor i Stockholm. Offret, som är född 1973, arbetar inom den psykiatriska vården i Nyköping. Men han är alltså född i en mindre ort i Växjö kommun. Enligt polisen finns det inget som som tyder på att offrets yrke hade något med dådet att göra. Och gärningsmannen har enligt polisen inte varit patient inom den psykiatriska vården i Nyköping.

Polisen beskriver relationen mellan offret och förövaren som att de ”kände till varandra”. Och motivet ska vara svartsjuka.

Enligt polisen så beväpnade sig gärningsmannen med ett gevär och följde efter offret när han tog tåget till arbetsplatsen i Nyköping. När de kom fram till stationen sköt gärningsmannen offret i huvudet och han dog omedelbart. Polisen tror att gärningsmannen kommit över vapnet illegalt.

Den nu anhållne mannen greps strax efter dådet vid lasarettet i Nyköping. Vid gripandet bar mannen på geväret.  Han är inte känd av polisen sedan tidigare.  

Många människor befann sig på perrongen när skotten med avlossades. Både kommunens och landstinget krisgrupper har kallats in och erbjuder nu samtal till de personer som bevittnat dödsskjutningen.

En av dom som bevittnade skottlossningen är Kevin Holston. Han berättar hur folk sprang från perrongen, och hur han såg att en av dem hade ett vapen. Efter detta såg han hur folk samlats i en ring kring något på marken, och snart så insåg han att det var en person som blivit skjuten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista