Kvinnlig polis förhördes i mordrättegång

En 30-årig kvinnlig polis förhördes i dag under ed i rättegången i Växjö mot den 34-åring som åtalas för det 15 år gamla mordet på Erik Axel Eriksson.

Hon var tidigare flickvän med den åtalade och enligt henne så har han för åtta år sedan berättat om mordet.

Sedan 1998 har den kvinnliga polisen, enligt vad hon själv säger, burit på uppgifter om mordet som hon först nu, ställd inför mordutredarnas frågor, till slut valde att berätta om.

Hennes förklaring till att hon hållit det här hemligt så länge, även sedan hon utbildat sig till polis, är att hon inte kunde tro att en före detta pojkvän var en mördare.

Under förhöret under torsdagen säger hon att hon är helt säker på att 34-åringen under deras förhållande berättat om att hans tidigare flickvän utsatts för ett sexövergrepp av sin ju-jutsutränare och att han sedan dödat honom.

Det här är ett viktigt vittnesmål för att åklagaren ska kunna bygga upp en trovärdig bevisning mot 34-åringen.

Men omständigheterna om när han ska sagt det här, hur ofta dom pratat om mordet eller detaljer, tidpunkter och liknande är hon mycket osäker på när hennes uppgifter ifrågasätts under advokaten Thomas Olssons förhör med henne.

Enligt polislagen är en polis skyldig att rapportera den här formen av uppgifter vidare. Därför har det funnits frågetecken kring om den kvinnliga polisen gjort sig skyldig till tjänstefel.

Men åklagare på utredningsenheten för polismål har i det här fallet beslutat att inte inleda någon förundersökning.

Samma beslut gäller för ytterligare en kvinnlig polis som också förhördes under torsdagen om vad hon hört om vad 34-åringen ska ha sagt om mordet.

Även en manlig polis, som också förhörts under mordrättegången, har anmälts för tjänstefel på grund av att han inte berättat om det han fått höra om mordet. Men i det fallet har åklagaren ännu inte tagit ställning till om en förundersökning ska inledas eller inte.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista