Kyrkor hotas när församlingar slås ihop

Ett tio-tal kyrkor runt om i Kronoberg kan komma att stå öde inom dom närmaste 20 åren. Anledningen är att kyrkan slår ihop mindre församlingar på många håll, och då blir det kyrkor över som är dyra att underhålla.

Ett problem hos kyrkan är att församlingarna är för små och för att motverka det slås församlingar i bland ihop, en lösning som praktiserats sedan 60-talet och som blivit än mer aktuellt efter en ändring i kyrkans regelverk år 2000. Sedan dess ska alla församlingar ha gudstjänst varje söndag och då blir det mer kostnadseffektivt att ha gemensamma gudstjänster i ett större område. 

Problemet är bara att bara i Kronobergs län finns det ett 80-tal kyrkor idag - kyrkor som kostar mycket pengar att underhålla. Johan Lindstrand, kontraktsprost i Vidinge och tillsynsansvarig för 12 präster i länet, säger att det är 5-10 stycken av Kronobergs 80-tal kyrkor som kan komma ifråga för att fasas ut. Frågan är bara vad man ska göra med dem. Johan Lindstrand säger att han, och många präster med honom, tycker att staten och riksantikvarieämbetet borde gå in och ta över underhållet av kyrkorna.

Men Markus Dahlberg, antikvarie på Riksanikvarieämbetet tror inte att risken är särskilt stor att vi får se kyrkoruiner i Kronoberg i framtiden, och poängterar att kyrkor ska drivas av kyrkan, inte av staten.

Niclas Odengård
niclas.odengard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista