Moberg inspirerad av kär Kristina

Inspirationen till romanfiguren Kristina har Vilhelm Moberg hämtat från en tills nu hemlig kärlek som författaren hade i mitten av 1940-talet.

Det påstår Mobergsamlaren Stefan Linderoth från Göteborg, som i går på Utvandrarnas hus i Växjö visade upp flera av Vilhelm Mobergs böcker som författaren själv ska ha dedikerat till hans hemliga kärlek Kristina.

- Enligt mina forskningar har den här kvinnan gett Moberg nyanser och han har bevisligen skrivit att han tänkt på henne när han skrivit böckerna, säger Stefan Linderoth.

”Till Kristina, min älskade, som lånat ut sitt namn åt den kvinnliga huvudpersonen i denna bok. Med tacksamhet och kärlek, från författaren.” Så står det i en bok som Vilhelm Moberg ska ha dedikerat till den hemliga Kristina.

Böckerna med dedikationerna som Stefan Linderoth hittat ska visas upp på en utställning som kommer att anordnas på Utvandrarnas hus i Växjö med början den 16 juni.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista