Fortfarande många utan hästpass

Många hästar saknar fortfarande så kallat hästpass trots att över ett år gått sen alla ansökningar skulle ha gjorts. Kostnaden för passen kan vara en anledning att många hästägare inte ansökt om passen ännu.

Alla hästar inom EU ska ha ett pass, det är en identitetshandling där bland annat veterinärbehandlingar ska noteras. Passen utfärdas av de olika rasföreningarna runtom i landet.

Lokala siffror för hur många hästar som har pass och inte saknas, men för till exempel rasen shetland var 13 000 pass utfärdade i Sverige vid årsskiftet och drygt 20 000 hästar av den rasen är registrerade i landet.

Ingrid Lindsten äger stuteriet Marklanda islandshästar och hon tror att kostnaden kan vara en orsak varför många inte ansökt om passet ännu. För till exempel islandshästar kostar ett pass 800 kronor per häst och med flera hästar blir det höga kostnader.

Hittills har en person i Bohuslän dömts till böter efter att ha sålt en häst som inte hade pass.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista