Åklagaren begär ut radiosändning

Vice chefsåklagaren i Växjö, Yvonne Rudinsson, har fått tillstånd till en husrannsakan på Statens Ljud och Bildarkiv för att få fram 15 år gamla nyhetssändningar i Sveriges Radio Kronoberg.

Sändningarna kan ha en avgörande betydelse för bevisningen i rättegången mot den 34-åring som är misstänkt för mordet på Erik Axel Eriksson.

Det var i fredags som Växjö tingsrätt beviljade åklagarens begäran om en husrannsakan på Statens Ljud och Bildarkiv i Stockholm.

Åklagaren ville ha ut alla dom tidiga nyhetssändningarna från den 1 april 1992 där Sveriges Radio Kronoberg rapporterade om mordet som skedde vid 11-tiden kvällen innan, alltså den 31 mars.

För att få ut de här sändningarna behövdes bara ett telefonsamtal med hänvisning till domstolens beslut.

Poliserna behövde aldrig själva ta sig in i det stora ljudarkivet.

Sven Allerstrand är chef på Statens Ljud och Bildarkiv och han säger att dom aldrig varit med om en husrannsakan tidigare.

Åklagaren Yvonne Rudinsson vill inte ge några närmare kommentarer i dag kring husrannsakan men säger att hon nu ska lyssna på dom 15 år gamla nyhetssändningarna och därefter ta ställning till om dom ska åberopas som ny bevisning i rättegången.

Frågan gäller om huvudvittnet tidigt på morgonen fick så mycket information i nyhetssändningarna i radion att hon kunde förstå vem som hade blivit mördad. Enligt polisförhören med henne förstod hon det och säger att pojkvännen, den misstänkte 34-åringen, ska ha sagt att han gjorde det för hennes skull.

Uppgiften är en central del i hennes vittnesmål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista